Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η ψυχολογική αντιμετώπιση της κρίσης

Η οικονομική ύφεση και η κρίση, έχει επηρεάσει την ζωή και την δουλειά εκατομμυρίων ανθρώπων στην χώρα μας.  Δυστυχώς, έχει δημιουργήσει τόσο πολλές και μεγάλες δυσκολίες, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν φέρει σε απόγνωση πολύ μεγάλο μέρος των ελλήνων.
Οι συνηθισμένες αντιδράσεις που βλέπουμε να έχει ο κόσμος που έχει επηρεαστεί είναι:
·       Μια παθητικότητα και στάση αναμονής να περάσει η κρίση, για «να δούμε τι θα κάνουμε»,
·       Μια θνησιγενής αντιμετώπιση του είδους «σιγά σιγά μας τελειώνει αυτή η κατάσταση και το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε το τέλος της»,
·       Μια «κοινωνική κατάθλιψη» που οδηγεί σε ακινησία, σε «πάγωμα» κάθε συναισθήματος ή ενέργειας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης,
·       Μια απαισιοδοξία και απογοήτευση για το μέλλον, το οποίο φαίνεται να είναι «μαύρο»,
·       Μια παραίτηση από κάθε αντίδραση, στο όνομα του ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»,
·       Μια αρνητική συναισθηματική φόρτιση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν όνειρα, στους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και στον απλό κόσμο να κάνει σχέδια και προγράμματα ενεργειών.

Πρόκειται δηλαδή για μία «νέκρωση» κάθε ζωντανής ιδέας ή πράξης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε θετικά και αποτελεσματικά την κρίση και να επιβιώσουμε, για να είμαστε έτοιμοι την  «επόμενη μέρα».

Έχουν περάσει πολλοί φροντιστές από το γραφείο μου αξιοποιώντας την προσφορά μας «1 Ώρα Επιχειρηματική Συζήτηση» που παρέχουμε «τελείως δωρεάν» σε όποιον έχει ανησυχίες και θέλει «να πάει πιο κάτω». Οι περισσότεροι ήταν πραγματικά απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι. Ήρθαν μήπως ακούσουν κάποιον «μαγικό τρόπο», χωρίς να κάνουν τίποτα, χωρίς να επενδύσουν χρόνο και χρήμα, χωρίς οι ίδιοι να αναμιχθούν σε καμία ενέργεια. Η επιθυμία τους είναι να γίνει μια μαγική αλλαγή, όπου όλα θα δουλεύουν τέλεια, θα παράγουν χρήματα και θα μπαίνουν από μόνα τους στο ταμείο του φροντιστηρίου.
Όμως στην ζωή, δεν γίνεται να έχουμε θετικά αποτελέσματα χωρίς προηγουμένως να μην έχουμε κάνει θετικές ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση.
Συνεπώς, ποια θα πρέπει να είναι αντίδραση σας, ποια «στάση» χρειάζεται να υιοθετήσετε, ώστε να μην περιμένετε στωικέ το κλείσιμο σας ή να κάνετε επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα των συνηθισμένων αντιδράσεων που περιέγραψα προηγουμένως.
Η γνώμη μας είναι πως μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε είναι οι εξής :
1.     Να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε την λειτουργία του φροντιστηρίου ή όχι,
2.     Αν δεν θέλετε, να δρομολογήσετε με σχέδιο το κλείσιμο του, αλλά με τρόπο ώστε να έχετε τις μικρότερες απώλειες,
3.     Αν θέλετε να το διατηρήσετε, αποφασίστε για πόσα χρόνια θα σχεδιάσετε το μέλλον σας,
4.     Συγκεκριμενοποιείστε τα αποτελέσματα που χρειάζεται να πετύχετε στο φροντιστήριο σας, για να είστε μια κερδοφόρα επιχείρηση,
5.     Απευθυνθείτε σε εμάς για να σας δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσετε τον τιμολογιακό ανταγωνισμό, να μην μειώσετε άλλο τα δίδακτρα σας, να εισπράττετε τα υπόλοιπα από τους πελάτες σας, να αυξήσετε τον επόμενο Σεπτέμβρη, τον αριθμό των μαθητών σας, να επικρατήσετε στην τοπική αγορά σας,
Αυτή την περίοδο που διανύουμε, χρειάζεται να έχετε υποστήριξη, βοήθεια και δοκιμασμένα εργαλεία για να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να επωφεληθείτε από αυτές.
Μην αγνοήσετε επίσης τα συνδικαλιστικά σας όργανα, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στις προσπάθειες σας, όχι μόνο ως θεσμικοί φορείς διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας, αλλά και ως οργανισμοί που μπορούν να σας προσφέρουν ευκαιρίες, μέσω προμηθευτών, ώστε να λειτουργήσετε καλύτερα και κερδοφόρα. Αρκεί, να «απαιτήσετε» (δείτε το σημείωμα που σας στείλαμε πριν τις εκλογές στον ΣΕΦΑ, όπου αναφερόμαστε στις «απαιτήσεις» που πρέπει να έχετε από το νέο ΔΣ και τον σύλλογο γενικότερα).
Εμείς, κάνουμε συνεχώς προτάσεις και περιμένουμε την αντίδραση του ΣΕΦΑ και της ΟΕΦΕ, ώστε να φτάσουν και μέχρι το δικό σας φροντιστήριο, τουλάχιστον ως πληροφορία, δίνοντας σας την δυνατότητα να κάνετε τις επιλογές σας, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η επιτυχία σας.
Με την ευκαιρία σας παραθέτουμε τις προτάσεις για τελείως δωρεάν υπηρεσίες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στον ΣΕΦΑ, την ΟΕΦΕ και προς τον σύλλογο κάθε νομού εκπροσώπησης τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει καμία αντίδραση.

Κατάλογος προτάσεων

1.     Σεμινάριο Επιχειρηματικότητας
2.     1 Ώρα Επιχειρηματική Συζήτηση
3.     Πρόγραμμα Ενεργειών PROJECT 100 ΦΜΕ
4.     Τηλεφωνική υποστήριξη
5.     Σχολή γονέων στην Διαπαιδαγώγηση για γονείς
6.     Επαγγελματική Υποστήριξη στους γονείς
7.     Ομιλίες σε καθηγητές, γονείς και μαθητές
8.     Επιχειρηματική υποστήριξη του φροντιστή
9.     Υποστήριξη γονέων και καθηγητών σε προβλήματα μαθητών
10.  Παροχή συμβουλών στην παραγωγή διαφημιστικών εντύπων
11.  Συγγραφή κειμένων (επιστολών προς γονείς, διαφημιστικών φυλλαδίων, άρθρων για τοπική εφημερίδα κλπ.)
12.  Προτάσεις για συνέργειες και συνεργασίες στην τοπική αγορά σας.


Εμείς από την μεριά μας, θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε θεσμικά στα συνδικαλιστικά σας όργανα, αλλά και σε εσάς προσωπικά, ώστε όλοι να είστε ενημερωμένοι για να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις.
Καταλαβαίνουμε πως η οικονομική δυσπραγία δεν μας επιτρέπει να πληρωνόμαστε για κάθε υπηρεσία που παρέχουμε, γιαυτό και πολλές από αυτές, τις προσφέρουμε τελείως δωρεάν.
Σε εσάς εναπόκειται να μας αξιοποιήσετε και να δώσετε μια νέα ώθηση στην πορεία σας, αντί να περιορίζεστε σε κέρδη που ισοδυναμούν σε ένα μικρό ποσό τον μήνα (που θα μπορούσατε να το αποκτήσετε με ιδιαίτερα ή ως καθηγητής σε άλλο φροντιστήριο), να μην αναγκάζεστε να χρηματοδοτείτε το φροντιστήριο σας συνέχεια γιατί «μπαίνετε μέσα» ή να περιμένετε το τέλος σας.

Γιαυτό, «κάτι πρέπει να κάνετε»!  Το να μην κάνετε απολύτως τίποτα, είναι η χειρότερη στάση που μπορείτε να έχετε απέναντι στην κρίση. Το να μειώνετε τα κέρδη σας, είναι σαν «να τρώτε από τις σάρκες σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου