Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ποιο είναι το μαγικό κλειδί για κάθε επιτυχία!

Αγαπητέ καθηγητή, αγαπητή καθηγήτρια,

Πολλές φορές με ρωτάνε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι στα θέματα της ειδικότητας μου,  ποιο είναι «το κλειδί της επιτυχίας» σε κάθε τομέα, προσπαθώντας να το αποκτήσουν έτοιμο και να το χρησιμοποιήσουν αμέσως για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Καθώς η δουλειά μου είναι να μελετώ, να ανακαλύπτω και να μεταφέρω τεχνογνωσία σε όσους με εμπιστεύονται, έχω ψάξει πολύ και έχω προσπαθήσει να βρω ποιο είναι  το κοινό σημείο ανάμεσα σε όλους εκείνους που θεωρούνται επιτυχημένοι και που έχουν πετύχει τους στόχους τους, ακριβώς έτσι όπως ήθελαν.
Αν σας απασχολεί το ερώτημα, τι είναι επιτυχία και πως καταλαβαίνουμε αν την έχουμε κατακτήσει ή όχι, η απάντηση είναι απλή: «επιτυχία έχουμε όταν νοιώθουμε καλά με μια κατάσταση, με έναν άνθρωπο ή με τον εαυτό μας, όταν νοιώθουμε δηλαδή : ασφάλεια, ευχαρίστηση και ψυχική ηρεμία, σε σημείο του να βλέπουμε πως δεν μας χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο».  Η επιτυχία είναι καθαρά «υποκειμενική έννοια» και γιαυτό αναφέρεται πάντα στο «πώς νοιώθουμε».
Αν όμως, νοιώθουμε ανασφάλεια, έλλειψη χαράς και ικανοποίησης και είμαστε ψυχικά αναστατωμένοι από αρνητικά συναισθήματα, σημαίνει πως δεν έχουμε κατακτήσει την επιτυχία, έτσι όπως την ορίζουμε και την θέλουμε εμείς, συνειδητά ή υποσυνείδητα.  Τότε είναι που κάτι πρέπει να κάνουμε, γιατί δεν αντέχουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή ανησυχία και άγχος.
Θα σας αναφέρω πρώτα μερικά θεωρούμενα ως κλειδιά της επιτυχίας, για τα οποία όμως έχει αποδειχτεί πώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτά που την εξασφάλισαν στους κατόχους τους. Μάλιστα πολλές φορές, όχι μόνο δεν τους την εξασφάλισαν, αλλά αντίθετα, απετέλεσαν και την αιτία της ολοκληρωτικής καταστροφής τους ή με μια πιο επιεική περιγραφή, τους εμπόδισαν εξαιρετικά.
Ο λόγος είναι πολύ απλός και στηρίζεται στην βασική αρχή που λέει :  «σημασία δεν έχει τι έχεις, αλλά πώς και για ποιόν σκοπό το χρησιμοποιείς». 
Αυτό σημαίνει πως ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας και γενικά τα «κεφάλαια» της ζωής μας, συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία μας. Όπως επίσης και ο σκοπός της χρήσης τους, έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού αν ο στόχος τους είμαστε εμείς και μόνον εμείς, τότε αντί να μας την εξασφαλίσουν, μας απομακρύνουν από αυτήν και μάλιστα με κακό τρόπο.
Όποιο λοιπόν και να επιλέξετε από τα αναφερόμενα ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ κλειδί της επιτυχίας, οπότε ακόμη και αν το κατέχετε, μην επικεντρώσετε εκεί τις προσπάθειες σας :
Χρήματα, φήμη, ευκαιρίες, γνωριμίες, εξωτερική εμφάνιση, χώρα καταγωγής, γλώσσα επικοινωνίας, κληρονομιά, λόττο, φύλο, ηλικία, φυλή.

Αν όμως, δεν είναι αυτά τι μπορεί να είναι;

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, όμως είναι αληθινό. Το κλειδί της κατάκτησης της επιτυχίας σε κάθε τομέα, είναι : «η ανάληψη της ευθύνης». Ναι, τελικά είναι η ευθύνη που πρέπει να δεχθούμε, να την αναλάβουμε και τελικά να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτήν, όσο γίνεται περισσότερο.

Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας και θα το εφαρμόσουμε σε δύο κρίσιμους τομείς στην δουλειά σας, για να γίνει πιο κατανοητό και για να σας διευκολύνει να το χρησιμοποιήσετε και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής ή της εργασίας σας.

Η πρώτη εφαρμογή της «ανάληψης της ευθύνης» είναι η πορεία της επιχείρησης σας που λέγεται «φροντιστήριο». 
Αρχικά, πρέπει να κάνετε τις τρείς ερωτήσεις που σας ανέφερα πιο πάνω, ως εξής :

·       Νοιώθω ασφάλεια για την σημερινή κατάσταση και για την  πορεία της επιχείρησης μου στο μέλλον,  όσον αφορά στην επιβίωση της κατά την κρίση, στην εξασφάλιση των απαραιτήτων κερδών για την λειτουργία της και στην σίγουρη απόκτηση κερδών για την δική μου επιβίωση;
·       Είμαι ευχαριστημένος από την επιχείρηση μου και συγκεκριμένα από την διοίκηση της λειτουργίας της, την δυναμική της στην αγορά και από τα κέρδη που μου παράγει;
·       Νοιώθω ψυχική ηρεμία σχετικά με την επιχείρηση μου, μου εξασφαλίζει μια ήρεμη προσωπική ζωή και πορεύεται με τρόπο που να με κάνει να «κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια»;

Αν η συνειδητή απάντηση που θα δώσετε σε αυτά τα ερωτήματα είναι ένα σαφές «ναι», τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο, γιατί έχετε κατακτήσει την επιτυχία, έτσι όπως εσείς την νοιώθετε. Το μόνο θέμα για την συνέχεια είναι να μπορέσετε να την διατηρήσετε έτσι, έτσι ώστε καμιά δυσκολία ή απρόσμενο πρόβλημα, να μην την επηρεάσει αρνητικά.
Αν όμως η συνειδητή απάντηση σας είναι «όχι», τότε σίγουρα κάτι πρέπει να κάνετε γιαυτό.
Και το μόνο που θα σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιτυχία είναι η αναζήτηση λύσεων ώστε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται «να αναλάβετε την ευθύνη» των μέχρι τώρα επιλογών σας και να κάνετε τα πάντα για να τις αντικαταστήσετε με καλύτερες. Όμως, θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και όχι μόνο να κάνετε ότι δουλεύετε
Πρακτικά λοιπόν, χρειάζεστε έναν ειδικό για προβλήματα , που να μπορεί να εντοπίζει τις αδυναμίες  και να έχει έτοιμες προτάσεις θεραπείας. Όσο αφήνετε την επιχείρηση να έχει την καθοδική πορεία, είναι προφανές πως κάποια στιγμή θα «χτυπήσει» στο έδαφος και θα καταστραφεί και η ευθύνη θα είναι δική σας, ούτε του «συστήματος», ούτε της «κρίσης» …

Η δεύτερη εφαρμογή της «ανάληψης της ευθύνης» έχει σχέση με την εξέλιξη των μαθητών. Ο γονέας σας φέρνει το παιδί του, γιατί εκείνο δεν διαβάζει, δεν έχει προσανατολισμό και στόχο, δεν μπορεί να ελέγξει τον χρόνο του, έχει άγχος και ανησυχία και γενικά δεν ξέρει τι να κάνει. Υπάρχουν φροντιστήρια που θέλουν οι μαθητές να είναι «έτοιμοι», δηλαδή να είναι σε όλα θετικοί και να ανταποκρίνονται εύκολα και γρήγορα στις υποχρεώσεις τους και τελικά να μπούνε στην σχολή που θέλουν, για να μετρήσει στις επιτυχίες του. Γιαυτό και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την εξέλιξη του και μάλιστα όταν δεν πάει καλά, κάνουν και παράπονα στους γονείς γιατί δεν το έχουν συμμορφώσει!
Εδώ λοιπόν είναι ένα κρίσιμο σημείο. Αναλαμβάνετε την ευθύνη να παραλάβετε τον μαθητή από εκεί που βρίσκεται σήμερα και να τον πάτε εκεί που θα στοχεύσει; Αναλαμβάνετε την ευθύνη να τον ενθαρρύνετε να μελετάει σωστά, να ακολουθεί το πρόγραμμα και να είναι αισιόδοξος και θετικός μέχρι τις εξετάσεις ; Αναλαμβάνετε επίσης και την ευθύνη σας έναντι των γονέων του, ώστε να τους βοηθήσετε (ιδιαίτερα την μητέρα) αν τον υποστηρίζουν σωστά στο σπίτι;
Η ανάληψη της ευθύνης αυτής, θα σηματοδοτήσει και την διαφορά σας από τα άλλα φροντιστήρια που δεν κάνουν, παρά απλό μάθημα και τίποτα άλλο.

Να λοιπόν ποιο είναι το μαγικό κλειδί για την επιτυχία σας, έτσι όπως την θέλετε εσείς!

Αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης για την πορεία του φροντιστηρίου σας με εργαλεία, πρόγραμμα και υποστήριξη, με στόχους και συγκεκριμένες ενέργειες προς την αγορά αλλά και προς τους καθηγητές σας, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Αναλάβετε την ευθύνη της πορείας του μαθητή, από την ημέρα που θα μπει στο φροντιστήριο σας έως την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.


Αυτά τα δύο, φτάνουν!  Δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου